Holistická výživa je souhrn všech faktorů, o kterých musíme uvažovat, zabýváme-li se výživou, jež vyžaduje lidský organismus. Holistická výživa počítá s genetickými nároky na výživu, ale také s živinami, které jsou nezbytné pro růst, regeneraci po nemoci, stres, kterým zatěžujeme svůj organismus a změnami během procesu stárnutí. Také počítá s potřebami každého jedince, protože každá živá bytost je svým způsobem jedinečná.

Mnoho lékařů, léčitelů, přírodních terapeutů i laiků z celého světa se rozhodlo lépe prozkoumat výživu a její vliv na zdraví. Stále více lidí se snaží alternativními způsoby nalézt příčiny svých zdravotních potíží. Klasická medicína má bohužel své hranice a léčba farmaceutickými preparáty má mnoho negativních vedlejších účinků a často může přispět pouze nepatrně k dlouhodobému řešení chronických zdravotních potíží. Špatná výživa je v současnosti odpovědná za převážnou většinu běžných zdravotních potíží. V posledních letech výživa a přírodní medicína na celém světě zaznamenala nebývalý vzrůst. Má obrovský potenciál a kombinací s dalšími přírodními metodami léčení jako jsou iridologie, homeopatie, byliny nebo vitaminová a minerální terapie zaručuje efektivní způsob řešení vzrůstajících chronických zdravotních potíží.

  

Informace o kurzu

Proč se neúčastnit dálkového studia a studovat ve vašem volném čase? 3dílný interaktivní holistický kurz výživy ke stažení, obsahují teorii, praktické a písemné úkoly a samoopravovací testy. Závěrečná zkouška je na konci každé části. Stačí pouze zaslat odpovědi emailem. Student po úspěšném dokončení všech častí, obdrží certifikát.

Jednotlivé díly/části kurzy se skládají z deseti modulů, celkem tedy 30 modulů, z nichž většina obsahuje čtení, doporučení, praktické a písemné úlohy a test. Doporučuje se, abyste nejprve dokončili jednotlivé části každého modulu a až budete připraveni, otestujte své znalosti. Doba potřebná k zvládnutí jednotlivých modulů není stanovena. Vše závisí na vašich schopnostech. Obecně můžeme říci, že jednotlivé části mohou být dokončeny během 1 až 2 hodin.

 

Každou část modulu si můžete zopakovat nebo se k ní vrátit až budete mít čas. Test je navržen tak, abyste získali představu o tom, jak jste se zlepšili. Než přikročíte k dalšímu modulu, měl by být váš bodový výsledek stoprocentní. On-line podpora je na emailové adrese: frank.navratil@volny.cz k dispozici vašim dotazům a problémům.

 

Kurz obsahuje nejenom deset modulů, ale také závěrečnou semestrální zkoušku, které nabízejí několik možností odpovědí, z nichž pouze jedna je správná.

 

Tato zkouška může být zaslána elektronickou poštou nebo ve formě 1a, 2b atd. na emailovou adresu: frank.navratil@volny.cz

 

Opravíme váš test a kandidátům, kteří úspěšně tuto zkoušku složili (minimálně dosažení 80%) zašleme mailem zprávu. Tato zkouška není limitována počtem pokusů. Opravené testy nebudou zasílány zpět a správné odpovědi nebudou prozrazeny, protože se používají celosvětově. Student bude písemně seznámen s výsledkem.

 

Když úspěšně dokončíte všechny tři části kurzy a závěrečnou semestrální zkoušku, která je součástí posledního ze série kurzu, obdržíte "certifikát Holistická výživy" které zašleme mailem.

 

  

Osnova kurzu

Holistická Výživa 1

Modul 1: Co je holistické zdraví a výživa?

V prvním modulu Holistické výživy 1, se seznámíte s holistickým zdravím a výživou. Modul podává stručné vysvětlení toho, co je to zdraví a holistická výživa, jaké je její genetické spojení s požadavky na správnou výživu, jaké je chápání iridologie a genetických očních konstitucí a také obsahuje přehled kurzu.

Modul 2: Hlavní zásady výživy - první část

Druhý modul tohoto kurzu je první částí hlavních zásad výživy. Obsahuje ponaučení starých a moudrých lidí, hovoří o významu zajišťování individuálních nutričních potřeb, o sedmi hlavních procesech života, o složkách holistického zdraví a o vztahu mezi iridologií a výživou.

Modul 3: Hlavní zásady výživy - druhá část

Tento modul navazuje na předcházející a pokračuje v tématu hlavní zásady výživy. Obsahuje volbu zdravých potravin, jak se vyhnout nárazovým dietám, život podle přírodních zákonů, změna podle požadavků těla a odstranění překážek, které stojí v cestě úspěšným zdravotním programům.

Modul 4: Buňka

Čtvrtý modul v hlavních rysech naznačuje, jaký význam má buňka pro lidskou výživu. Obsahuje informace o různých druzích buněk, jejich funkcích a komponentech a také o jejich životně důležité funkci ve všech hlavních životních procesech.

Modul 5: Makroživiny

Pátý modul tohoto kurzu popisuje tzv. makroživiny, což jsou ty živiny, které tělo potřebuje ve velkém množství. Mezi ně patří sacharidy, bílkoviny a tuky, které jsou zde popsány a jsou uvedeny příklady a doporučení v jakém množství by měly být obsaženy ve stravě.

Modul 6: Vitaminy

Šestý modul tohoto kurzu v hlavních rysech naznačuje, jakou úlohu plní vitaminy rozpustné v tucích a ve vodě, dále živiny se stejnou funkcí jako vitaminy. Modul obsahuje zdroje potravy, které mají vysoké množství jednotlivých vitaminů a také faktory, jež zvyšují jejich poptávku, stavy spojené s jejich nedostatkem a toxické vlivy předávkování.

Modul 7: Minerály

Sedmý modul tohoto kurzu v hlavních rysech naznačuje úlohu hlavních minerálů a také stopových prvků, které by měla strava obsahovat. V modulu jsou zahrnuty zdroje potravy s vysokým obsahem minerálů a faktory, které zvyšují jejich poptávku, stavy spojené s jejich nedostatkem a toxické účinky předávkování.

Modul 8: Voda

Osmý modul tohoto kurzu popisuje vodu, což je jedna z nejdůležitějších živin, na nichž závisí lidská existence. Dále se zabývá tím, jak ztrácíme vodu, potížemi spojenými s nízkým přísunem vody a obecnými principy týkajícími se vody v naší stravě.

Modul 9: Vláknina

Devátý modul tohoto kurzu se zabývá významem vlákniny ve stravě. Hovoří o tom, co je vláknina a jak působí na tělo, dále se zmiňuje o zdrojích potravy s vysokým a nízkým obsahem vlákniny, pozitivních vlivech vlákniny ve střevech a zdravotních problémech, které se mohou objevit v případě, že vláknina ve stravě chybí.

Modul 10: Volba potravin

Poslední modul tohoto kurzu se zabývá volbou potravin. Analyzuje tradiční potravinové pyramidy a představuje potravinovou pyramidu holistické výživy s příklady, doporučenými dávkami a přínosem jednotlivých skupin potravin.

Závěrečná zkouška

 

  

Holistická výživa 2

Modul 1: Faktory, jež ovlivňují nutriční hodnotu potravin

První modul Holistické výživy 2, v hlavních rysech nastiňuje různé faktory, jež ovlivňují kvalitu naší potravy. Seznamuje studenta s některými způsoby, kterými se živiny ztrácí z potravy pod vlivem faktorů, jako jsou způsoby skladování a konzervování, zrání potravin a příprava jídel. V tomto modulu je také zmíněna problematika geneticky upravovaných potravin a zemědělských metod.

Modul 2: Látky kontaminující potraviny

Druhý modul seznamuje studenta s látkami, jež obvykle kontaminují potraviny a jsou přidávány do potravy nezáměrně. Tento modul se zabývá jejich zdroji, onemocněními a zdravotními potížemi, jež jsou s nimi spojovány. Rovněž v hlavních rysech nastiňuje, jak omezit jejich příjem.

Modul 3: Víme, jaká éčka jíme?

Třetí modul se zabývá různými druhy aditiv v potravinách. Provede vás údaji o jejich značení, názvosloví, základním použití a možných nepříznivých vlivech. V tomto modulu jsou uvedena rovněž aditiva, kterých by se měli vyvarovat zejména astmatici, malé děti a lidé trpící jaterními a ledvinovými chorobami. Je zde obsažen seznam těch aditiv, která mohou způsobit podráždění kůže, pocit na zvracení nebo jiné nepříjemné reakce.

Modul 4: Potrava, která tělu neprospívá, ale naopak škodí

Čtvrtý modul seznamuje studenta s některými potravinami, které příliš tělu neprospívají. Jsou zde prodiskutovány jejich negativní vlivy a navržena doporučení pro potraviny, jež by měly být minimalizovány nebo úplně vyloučeny z jídelníčku.

Modul 5: Závislosti

Pátý modul studenta seznamuje s některými potravinami a nápoji, po nichž toužíme nebo jsme na nich závislí. Jsou zde probrány jejich negativní účinky a navržena doporučení, které potraviny nebo nápoje by měly být omezeny na minimum nebo úplně vyškrtnuty z jídelníčku.

Modul 6: Jídlo, které léčí

Šestý modul seznamuje studenta s různými potravinami, které jsou dobře známy svými léčivými schopnostmi. Tento modul obsahuje výčet předností jednotlivých zvolených potravin a některé zdravotní potíže, které mohou tyto potraviny pozitivně zmírňovat.

Modul 7: Současné trendy v oblasti výživy

Sedmý modul seznamuje studenta se současnými trendy v oblasti výživy a také s obvyklými mylnými představami o stravovacích návycích. Zpochybňuje některé z běžných názorů a přesvědčení a snaží se proniknout do podstaty kontroverzních trendů v oblasti výživy.

Modul 8: Doplňky stravy

Modul 8 seznamuje studenta s běžnými doplňky stravy, které jsou v současnosti dostupné na trhu. Speciální pozornost by měla být věnována některým z doplňků stravy, jež nejvíce prospívají lidskému tělu, a které mohou pomoci při různých zdravotních problémech.

Modul 9: Omezená strava

Devátý modul tohoto kurzu seznamuje studenta s některými příklady omezené stravy. Modul popisuje vegetariánskou stravu, stravu obsahující vysoké procento bílkovin, stravu s nulovým procentem tuku, stravu vhodnou při půstu, nízkokalorickou stravu a speciální stravu vhodnou při různých zdravotních potížích. U všech jsou uvedeny jejich výhody a nevýhody.

Modul 10 - Cvičení a výživa

Student by měl být schopen:chápat význam cvičení jakožto nepostradatelné živné látky pro naše tělo vyjmenovat, jakým způsobem tělesná aktivita prospívá lidskému tělu ocenit jaký význam má pro fyzickou kondici vytrvalost, svalová síla a ohebnost vytvořit základní a účinný cvičební plán.

 

Závěrečná zkouška

 

  

Holistická Výživa 3

Modul 1: Holistická výživa a genetika - Vztah mezi iridologií a výživou

První modul holistické výživy 3 seznamuje studenta s tím, jak ovlivňují genetické vlastnosti potřeby výživy. Je zde vysvětlen vztah mezi genetickou oční konstitucí a výživou a rovněž je zde uvedeno to, co může odhalit modré nebo hnědé oko.

Modul 2: Jak určit vlastní genetickou oční konstituci

Druhý modul krok za krokem představuje postupy, které slouží k identifikaci různých genetických typů. Jsou zde rovněž vysvětleny zóny duhovky a je zde také uvedeno to, jak rozeznat přednosti a oslabení genetické oční konstituce. Tento modul dále obsahuje metody, jež jsou využívány k identifikaci různých modrookých a hnědookých typů očních konstitucí za použití pestrých diagramů a skutečných fotografií.

Modul 3: Deset typů genetické oční konstituce

Třetí modul nás seznamuje s jednotlivými modrookými a hnědookými typy oční konstituce. Obsahuje rovněž obvyklé zdravotní problémy, které se vyskytují u každého z deseti typů a také běžné zdravotní obtíže, které jsou časté v dětství a v dospělosti.

Modul 4: Holistická výživa vytvořená pro jednotlivé typy očních konstitucí

Čtvrtý modul seznamuje studenta se specifickými postupy ve výživě u různých genetických typů. Tento modul obsahuje informace o stravě, vitaminech, minerálech, doplňcích a bylinách prospěšných zdraví a poskytuje také další důležité rady o správné výživě u jednotlivých očních konstitucí.

Modul 5: Holistická výživa a návrhy zdravých jídelníčků podle genetické oční konstituce

Pátý modul popisuje některé návrhy zdravých jídelníčků pro každou z deseti genetických očních konstitucí. Tyto jídelníčky obsahují snídani, oběd, večeři a rovněž svačiny. Tyto jídelní programy jsou pouhými návrhy různých variant a slouží studentovi jako příklady vysoce kvalitního a specifického stravování.

Modul 6: Holistická výživa vhodná pro snížení nebo zvýšení hmotnosti

Šestý modul seznamuje studenta s plány výživy, jež je zaměřena na snížení nebo zvýšení hmotnosti. Jsou zde probrány dopady podvýživy a nadváhy na zdraví, možné příčiny hubnutí nebo zvýšení hmotnosti. Dále jsou zde uvedeny genetické typy, které jsou více náchylné k hubnutí nebo tloustnutí a je zde také zmíněno z jakého důvodu. Tento modul rovněž nabízí doporučení, jak si zachovat ideální hmotnost.

Modul 7: Holistická výživa přispívající ke snížení výskytu civilizačních chorob - první část

První část sedmého modulu seznamuje studenta s některými nejběžnějšími civilizačními chorobami. Tento modul obsahuje u každé choroby vysvětlení a popis genetických typů, jež jsou nejrizikovější a možné příčiny, které přispívají ke vzniku choroby. Dále jsou zde uvedeny rady o správné výživě a životním stylu.

Modul 8: Holistická výživa přispívající ke snížení výskytu civilizačních chorob - druhá část

Osmý modul pokračuje ve zkoumání některých z nejběžnějších civilizačních chorob. Tak jako v předcházejícím modulu je u každého onemocnění napsáno vysvětlení, které genetické typy jsou nejrizikovější. Dále jsou zde popsány možné příčiny, jež přispívají ke vzniku onemocnění a rady o správné výživě a životním stylu.

Modul 9: Holistická výživa vhodná ve stáří

Devátý modul seznamuje studenta se změnami, jež probíhají ve stáří. Jsou zde stručně probrány degenerace tělesných systémů společně s faktory, které ovlivňují zdraví ve vyšším věku. Dále jsou zde popsány běžné zdravotní problémy ve stáří a také to, jak tyto problémy ovlivňují požadavky na výživu. Modul se zaměřuje na proměnlivé faktory, které buď urychlují, nebo zpomalují proces stárnutí. Nakonec jsou uvedena doporučení a speciální pozornost je také věnována jednotlivým genetickým konstitučním typům při procesu stárnutí.

Modul 10: Souhrn hlavních představ o výživě

Desátý modul shrnuje všechny teorie, jež byly představeny v jednotlivých modulech holistické výživy 1, 2 a 3.

Závěrečná zkouška

16 dalších produktů ve stejné kategorii: